Как да изберем къде и дали да открием разплащателна сметка?

Откриването на разплащателна сметка е въпрос на личен избор, но на годишна база е безсмислено да я поддържаме ако:

1.фирмата ни е с един работещ собственик и той е самоосигуряващо се лице и/или свободна професия-тогава имаме 2 или 3 задължителни бюджетни платежни всеки месец. Месечната такса /между 15 и 20лв/и таксите за платежните /2 или 3 по 1.50-2лв./ ще надхвърлят стойността на платежните ако ги превеждаме директно на каса в банка /2 или 3 по 4лв./ или през някоя от платежните системи Easypay, Epay /2 или 3 по 1.50-2лв./.

2.фирмата ни работи само в брой т.е.купуваме и продаваме само като плащаме на „ръка“ и получаваме фактурите си с касов бон.

Естествено, тези точки не обхващат всички възможни варианти, но са предпоставка да се замислим. Това е част от финансовата ни оптимизация, все пак.

Ако, обаче:

1.имаме наети служители по трудов договор-броят на платежните, задължителните, се увеличава на седем /можем да си направим същата сметка сами/.

2.правим разплащания към наши доставчици и/или получаваме такива,

то, тогава, при избора на банка е добре да вземем предвид:

1.приблизителни брой разплащания на месец.

2.месечната такса/някои банки имат отлични пакети т.е.таксата е доста по-висока, но пък имаме включени преводи в нея и/или са на преференциални цени/.

3.офисът на банката, който ни е най-удобен /в близост е до нашия офис, до удобна спирка или просто там ние кеф/

4.таксите, за различните пакети, за внасяне и теглене на парични средства.

 

Във всички случаи откриването на банкова сметка не е нещо сложно и чак толкова финансово неизгодно. Но при стартиращи бизнеси правилната финансова оптимизация би дала, естествено, по – добри резултати. Можем да изчакаме и открием сметката си на по – късен етап от развитието на дейността. Също така, ако ключов наш доставчик работи предимно и/или само чрез банкови преводи, ще трябва да открием сметка.

 

Надявам се статията да е била полезна, но ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.

„АВС Консулт“ ООД

Харесайте ни на:
error
fb-share-icon

Вашият коментар