Промени в Наредба № Н-18/касови апарати и системи/-използващи ФУ и ИАСУТД!

Считано от 01.07.2019г. влиза в сила нова промяна на Наредба № Н-18. Тя касае, най-вече, всички дружества, които използват САМО фискални устройства.

Вашите касови апарати ще преминат през ново обновление на софтуера, което, обаче, ще се осъществи автоматично от сервизния Ви техник. Срокът за това изпълнение, съгласно чл.21, ал.2 е, не по-късно от 31.03.2020г.

Каква ще бъде промяната в софтуера?

1.вече няма да има нужда да отпечатвате дневен отчет;

2.вече няма да има нужда да отпечатвате месечен и годишен отчет;

3.вече няма да има нужда да водите касова книга;

4.поддържане на регистър за ръчни касови бележки;

 

ИМАТЕ ЛИ ВЪПРОС? Заповядайте! Питайте!касови апарати промени

Как ще разберете точно ОТ КОГА можете да спрете да отпечатвате дневен, месечен и годишен отчет?

Вашето фискално устройство ще принтира напълно автоматично съобщение, от което ще разберете, че вече сте с въпросния НОВ софтуер. Съобщението е под формата на касова бележка. Това ще се случи при включването му в захранването и/или в деня, следващ деня, на който е извършена актуализацията.

Защо се прави тази промяна и полезна ли е тя?

Основната идея е да се облекчат ежедневните административни дейности на работещите с фискални устройства. С новия си софтуер те ще изпращат автоматично /на всеки 24 часа/ съобщения за пълен дневен финансов отчет с нулиране и запис във фискалната памет. Това ще се случва, само когато през устройството са регистрирани продажби/сторно или служебно въведени операции.

!!! Интересен момент от Наредбата за касовите апарати е, че всички, които НЕ използват САМО фискално устройство ще продължат да отпечатват дневен отчет. Техният софтуер, обаче, също ще подава данни в системата за дневните си парични потоци. И то, на всеки 24 часа. Точно както е описано в чл.39!!!

 

Бихме искали да Ви обърнем внимание на факта, че към сегашен момент, при установяване на нарушение на въпросните 2 точки от контролните органи, обектът Ви подлежи на принудителна административна мярка „ЗАПЕЧАТВАНЕ“!

 

ВАЖНО ! ! !

 

Продължавайте да работите, съгласно установените изисквания само и единствено до получаване на въпросното съобщение и/или до настъпване на датата 31.03.2020г.!!!

 

Ако имате въпроси – не се колебайте да ги зададете:

-тук stoianov@abc-consult.eu или

-тук +359 877 51 59 91!

 

„АВС Консулт“ ООД

Харесайте ни на:
error
fb-share-icon

One thought on “Промени в Наредба № Н-18/касови апарати и системи/-използващи ФУ и ИАСУТД!

Вашият коментар