Как се попълва касова книга?

Ние, в счетоводна къща „АВС Консулт“ ООД, разбираме, че понякога имате мнооого клиенти едновременно, че като собственик или служител имате прекалено много задължения, че наблягате на същността на дейността си, но неизпълнението на по-долу споменатите изисквания могат само да създадат главоболия. Били сме свидетели на стотици технически грешки и/или грешки от недоглеждане и бързане, но 99,9% от тях не са били уважени. Затова даваме своите препоръки.

„Воденето“ на касова книга определено не е сложно действие, но изисква своята ежедневна дисциплина и неспазването и може да „води“ към ненужни административни санкции. Внимателно попълнете всички графи, определени от печатницата на касовата книга и:

1.Въвеждайте началната каса за деня/това са наличните пари, които са приготвени, най-често, за ресто/както в касовата книга, така и в касовия апарат с функцията „служебно въведени“. В момента, в който забравите да го направите/или някой от вашите служители/, излагате на риск дружеството си от административна санкция.

2.Приключвайте всеки ден, до 0:00 часа, касовия си апарат, след което залепвайте генерирания си отчет в касовата книга и запишете ръчно сумата от него в касовата книга.

 

ИМАТЕ въпрос? ПОПИТАЙТЕ ето ТУК:

3.Генерирайте всеки месец, до 7-мо число, месечен отчет за предходния месец и го залепвайте на датата на изваждане в касовата книга.  В момента, в който забравите да го направите/или някой от вашите служители/, излагате на риск дружеството си от административна санкция.

4.Плащането на доставчици и/или покупката на материали, нужни за дейността, се отразяват в касовата книга ръчно, а в касовия апарат с функцията „служебно изведени“.

5.Проверявайте няколко пъти дневно с „Х“ отчет наличността по касов апарат и реалната наличност на пари в брой.

И НАЙ-ВАЖНОТО:

6.Издавайте и представяйте касовия бон като начин за уведомяване на клиента за стойността на поръчката му.

Запомнете:

-бакшишът не е оправдание за разлика в касата;

-вземането на пари от касата за плащане на доставчик не е оправдание за разлика в касата;

„АВС Консулт“ ООД

Харесайте ни на:
error
fb-share-icon

20 thoughts on “Как се попълва касова книга?

  1. Здравейте, при смяната на софтуера на някои касови апарати като напр.Дейзи, касовата книга не се сменява, но това можете да уточните при Вашия сервизен техник.

 1. Защо служебно въведените пари за ресто в началото на работа се събират с начуканите в касовия апарат суми в края на работния ден.Това не е ли кух оборот и не увеличава ли данъците.

  1. Здравейте! Служебно въведените пари не „влизат“ в оборота на касовия апарат и неговата фискална памет. Те не формират оборот и няма да се появят в месечните и годишните Ви отчети. Но, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че трябва да бъдат отразени с функцията „служебно въвеждане“ на касовия Ви апарат. По този начин тези пари ще се появят с касова бележка, която не е фискална/това е отпечатано най-отдолу на всеки бон/. При приключването на касови Ви апарат те ще се нулират.
   Въвеждайки тези средства по този начин и евентуална проверка Вие ще бъдете застрахован за наличието на повече пари в касата Ви от фискалния оборот, който сте реализирали.

   Надявам се, че сме били полезни! Ако имате още въпроси, не се колебайте да ни позвъните!

  1. Здравейте! В касова книга от дадения пример не трябва да „подваждате“ дневния оборот! Но има касови книги, в които е отпечатано сума за следващия ден, тогава вече можете да го направите за да може сумата на началната каса да остане за следващия ден! Ако имате още въпроси – не се колебайте да се свържете с нас! Също така за полезно инфо – последвайте ни тук!

 2. Здравейте! Искам да попитам, сумата:наличност в началото на деня, записва ли се и в графа:промени в класовата наличност различни от продажба, и с умира ли се, ако има други служебно въведени суми?

  1. Здравейте! Сумата за началната касова наличност се записва в касовата книга, САМО, в началото на касовата книга и НЕ се записва в по-долната графа „промени в касовата наличност“. Считано от датата на получаване на системно съобщение, че фърмуерът ви е обновен, Вие няма да имате нужда да въвеждате нищо никъде в касова книга и въобще да я ползвате…за уточнение вижте тук. Благодаря за вниманието!

 3. Здравейте,интересува ме сторно изважда ли се от дневния оборот или само се описва на съответниуя ред-посочен за сторно бележки.

 4. Здравейте,интересува ме сторно изважда ли се от дневния оборот или само се описва на съответниуя ред-посочен за сторно бележки.

  1. Здравейте! Сумата на сторното се описва на съответния ред и се изважда от общия оборот, в резултат на което, в края на деня трябва да имате реалния си оборот и сумата на началната касова наличност. Имайте предвид и следната статия…СТОРНО

 5. Здравейте, интересува ме при положение, че нямам продажби за деня и съм без стационарен обект, трябва ли да пускам дневен отчет?

  1. Здравейте! Нямате задължение за дневен отчет, когато нямате продажби. Това не зависи от факта, че сте „без стационарен обект“. В същия ден, в касовата книга се записва текст „няма региситрирани продажби“, а в почивните дни – „неработен ден“. Задължението за дневен отчет, в дните, в които има регистрирани продажби ще отпадне, в момента, в който получите съобщение, че фърмуерът на касовия апарат е в съответсвтие с промените от 02.07.2019г., но не по-късно от 31.03.2020г.
   Имайте предвид новите изисквания за сторно и ръчни касови операции! Можете да прочете повече тук, или да пишете на stoianov@abc-consult.eu

 6. При положение ,че касовата книга вече не е задължителен атрибут – как се отбелязват дребните пари(за ресто) в началото на деня /

  1. Здравейте! Началната каса, т.е.“дребните“, и преди, и сега се въвеждат като служебно въведени в касовия апарат!!! Имайте предвид, че ако това не се прави, наличието им ще бъде тълкуване като продажба без касов бон и ще бъдете глобени.
   Ние Ви съветваме да продължите да водите касовата си книга до момента, в който не получите съобщение, че дневните Ви отчети ще се генерират автоматично, но най-късно до 31.03.2020г.!
   Надяваме се, че сме били полезни!!!

Вашият коментар